Bij yoga denken we al snel aan mooie flows, zonnegroeten en meditaties. Maar wist je dat yoga vele vormen kent, elk met zijn eigen nut en voordelen? Zo bestaat er bijvoorbeeld ook Yin Yoga. Een vorm van yoga waarbij we voor langere tijd houdingen aannemen die zorgen voor een diepe stretch in het lichaam. En dat levert heel wat op.
1. Vergroot je fysieke mogelijkheden
Yin Yoga is een meditatieve, helende vorm van yoga. In een les van een uur neem je ongeveer vijf houdingen aan. Soms wat meer, soms wat minder. Waar je bij een aantal andere vormen van yoga bij elke ademhaling van houding wisselt, verblijf je bij Yin Yoga een aantal minuten in dezelfde houding. Elke houding zorgt voor een diepe stretch en brengt rek op je bindweefsels en gewrichten. Er ontstaat, letterlijk én fysiek, ruimte. Het mooie van Yin Yoga is dat het je zelfherstellende vermogen in jouw lichaam stimuleert. Yin Yoga zorgt dus voor heling, herstel en vernieuwing en vergroot de mogelijkheden in lichaam en geest.
2. Betere doorstroming van energie
Yin Yoga is geïnspireerd vanuit de Chinese geneeskunst. In elke houding worden energiebanen gestimuleerd, ook wel meridianen genoemd. De energie die door deze banen stroomt noemen we Chi. Chi is onze levensenergie en wil graag stromen door het gehele lichaam.
Je kent vast het gevoel dat je lekker in je vel zit en veel energie hebt of dat de energie soms juist even helemaal weg is. Door tijdens Yin Yoga langere tijd in bepaalde houdingen te verblijven stimuleren we de energiebanen en gaat er weer meer van deze levensenergie stromen. Yin Yoga ontgift het lichaam en laat los aan energie wat niet meer dienend is. Je lichaam laadt op met de nieuwe energie die vrij komt. De Chinese geneeskunst gaat uit van een verbinding tussen lichaam, geest en gevoelens. Door Yin Yoga te beoefenen zul je dus zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel voordelen gaan merken.
3. Leer omgaan met discomfort
Yin Yoga nodigt uit om met aandacht naar de gebieden in je lichaam toe te gaan die stijf of pijnlijk aanvoelen. Soms is het lastig hierbij aanwezig te zijn, want bij ongemak blijven we liever weg. Bij de Yin Yoga word je echter begeleid om met je aandacht bij dat ongemak te komen én te blijven. Je maakt contact met de krapte, het discomfort. Door bewust bij dat gevoel te blijven kun je aanvoelen of je een beetje los kan laten. Of het zachter kan worden. Doordat we langere tijd in een houding blijven krijgt de krapte vanzelf meer plek, waardoor deze plek soepeler en beweeglijker kan worden. Yin Yoga nodigt uit om bij het discomfort te blijven, grenzen te bewaken en de aandacht te verbinden met de adem om op deze manier aanwezig te leren blijven. Hoe meer je dit beoefent, hoe groter de kans dat je deze vaardigheden ook in je dagelijkse leven kan toepassen.
4. Zelfinzicht
Yin betekent ‘Your Inner Nature’. Jouw innerlijke natuur. Het is een manier om dicht bij jezelf te komen en trouw te leren zijn aan jezelf. Het mooie aan Yin Yoga is dat het je leert contact te maken met jouw ruimte, kwaliteiten en de lichtheid in jezelf. En tegelijkertijd helpt het je, vanuit een zachte en liefdevolle aanpak, de andere kant van onprettige gevoelens, emoties en fysieke krapte of pijn onder ogen te komen. Je leert bij jezelf herkennen wat jouw reactie is op ongemak bij het aannemen van bepaalde houdingen. Zo leer je niet alleen je lichaam kennen, maar ook je geest, ofwel je gedachten. Waar voel je krapte? Wat is jouw reactie hierop? Waar mag je jezelf wat meer ruimte geven? En kun je de vertaalslag maken naar je dagelijkse leven?
5. Meditatie
Yin Yoga wordt ook wel de meditatieve vorm van yoga genoemd, omdat je wordt begeleid om met de aandacht in het hier en nu te zijn. De ademhaling met je aandacht te volgen. Het rijzen en dalen van je lichaam, telkens weer. Daarnaast helpen de voelbare fysieke sensaties als anker om de aandacht in het huidige moment te behouden. Als je afgeleid raakt, wat ons allemaal vroeg of laat gebeurt, breng je de aandacht gewoon weer terug bij jezelf. Bij het voelen van de adem en fysieke sensaties. Elke houding wordt ook wel mini-meditatie genoemd.
Nieuwsgierig geworden?
Om een keer een Yin Yoga les te ervaren:
> Bekijk hier het lesrooster